Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinde toplam 10 bölümde eğitim verilmektedir,ziraat mühendisliği okuyacak kişiler için büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum.Bu bölümler şunlar;
Bahçe Bitkileri
Bitki Koruma
Gıda Mühendisliği Bölümü
Peyzaj Mimarlığı
Tarla Bitkileri
Tarım Makinaları
Tarım Ekonomisi
Tarımsal Yapılar ve Sulama
Toprak
Zootekni
Ülkemizde her fakülte ve bölümde bir dala yönelme artık zorunlu hale gelmiştir, çünkü bir öğrencinin kendisini geliştirmesi için genel bir alan yerine , tamamen kendini verebileceği bir alt dalda yetişmesi için öğrenci için büyük avantajdır.
Sizde Çukurova üniversitesi Ziraat Fakültesinde eğitim gördüyseniz veya hala görüyorsanız ,fakülte hakkındaki fikirleriniz bizimle paylaşarak yeni tercih yapan arkadaşlara yardımcı olabilirsiniz.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Resmi sitesinde yapılan tanıtım ;
Çukurova ülkemizin en verimli bölgelerinden biridir. Tarım ve sanayi yönünden böylesine olağanüstü gizilgüce sahip bu yörede, başlangıçta bir Ziraat ve daha sonra da bölge ve ülkemizin gereksinimlerine uygun diğer fakülte ve bilimsel kuruluşların oluşturulmasına yönelik girişimlerin tarihi 46 yıl öncesine gitmektedir.

1961’de Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif AKMAN başkanlığında, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan BAŞKAYA ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin İNAL’dan oluşan heyetin Çukurova’da Ziraat Fakültesi kuruluşuyla ilgili bölgede yaptıkları inceleme gezisi, bu girişimlerin ilkini oluşturmuştur. Söz konusu heyetin, dönemin Milli Eğitim Bakanı Ahmet TAHTAKILINÇ’a konuyla ilgili olarak verdikleri rapordan bir sonuç alınamamıştır. Adana’da Ziraat Fakültesi kurulmasının ikinci girişimi 1967 yılında başlatılmış, bu girişim sonucunda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin 25.5.1967 tarihli kurul kararı ile Ankara Üniversitesine bağlı Adana Ziraat Fakültesi kurulmuştur.

Fakültenin kuruluş kadroları 13.2.1969 tarihinde, ilk bütçesi 11.2.1970 tarihinde onaylanmış, 17.3.1970 tarihinde kürsüler kurularak yöneticileri seçilmiş ve ilk asistanlar ile memurlar alınmıştır. Öğretim ve sınav yönetmeliği kabul edilerek 30.7.1970 tarihinde resmi gazetede yayınlanmıştır. Fakültenin kuruluş aşamasında ve ilk kurulların oluşmasında etkin görev alan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin değerli Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. İ. Akif KANSU, Prof. Dr. Macit EKER, Prof. Dr. Kemal GÖĞÜŞ, Prof. Dr. Şahabettin ELÇİ, Prof. Dr. Kamil İLİSULU, Prof. Dr. Kemal GÖKÇE, Prof. Dr. Mithat ÖZSAN, Doç. Dr. Ziya Gökalp MÜLAYIM, Doç. Dr. Ali BALABAN, Doç. Dr. Yüksel ÖZTAN, Doç. Dr. Turan GÜNEŞ, Doç. Dr. Hüseyin ÖZBEK, Doç. Dr. Ercan TEZER, Doç. Dr. Erdoğan PEKEL, Doç. Dr. Osman TEKİNEL ve Doç. Dr. İbrahim GENÇ’tir.

Fakültenin etkinliğe başlayabilmesi için gerekli ilk mekan, Adana Ziraat Meslek Okulunun 17.8.1970 tarihinde yapılan bir sözleşme ile Tarım Bakanlığı’ndan geçici olarak alınmasıyla sağlanmıştır. Fakülte arazisinin seçimi için üç kişilik bir komisyon kurulmuş, bu komisyonun hazırladığı rapor uyarınca değişik seçenekler arasından belirlenen arazi (günümüzde Çukurova Üniversitesi yerleşke alanı) Fakülte arazisi olarak tescil ettirilmiş ve kamulaştırılmıştır. İlk inşaat yatırımları için ödenek DPT’den; Dekanlık Hizmet Binası, Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri Bölüm binaları ile 24 dairelik lojman için alınmıştır. 20.10.1970 tarihinde bu binaların inşaatları ihale edilmiştir. Bu başlangıç yalnız Ankara Üniversitesi Adana Ziraat Fakültesinin değil, aynı zamanda yeni bir üniversitenin tüm alt yapısını oluşturan tesislerin de başlangıcı olmuştur. Atatürk Üniversitesine bağlı olarak, 1972 yılında 1578 Sayılı Kanuna göre Adana’da kurulmuş bulunan “Atatürk Üniversitesi Adana Tıp Fakültesi” ile “Ankara Üniversitesi Adana Ziraat Fakültesi” 30 Kasım 1973 tarihinde 1786 sayılı yasa ile birleşerek Çukurova Üniversitesini oluşturmuşlardır.

Yükseköğrenim Kanunun (2547 Sayılı Yasa) ve 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1982 yılında yürürlüğe girmesinden sonra Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi 10 bölüm halinde eğitim-öğretim ve araştırma etkinliklerini sürdürmektedir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir